Omuz Ağrızı
Trajtimi i dhimbjes së shpatullave

Dhimbja e shpatullave është një problem i zakonshëm shëndetësor që ndikon negativisht në jetën e përditshme të shumë njerëzve.  Dhimbja e shpatullave mund të shoqërohet me moshën, nivelin e aktivitetit ose lëndimet, por mund të kontrollohet me trajtimin dhe kujdesin e duhur.

Shkaqet e dhimbjes së shpatullave

Dhimbja e shpatullave mund të ndodhë për shumë arsye të ndryshme.  Kjo perfshin:

 • Lëndimet e manshetës rrotulluese: Katër muskujt kryesorë të manshetës rrotulluese të shpatullës janë një shkak i zakonshëm i dhimbjes së shpatullës. Këta muskuj mund të çahen ose të inflamohen.
 • Tendiniti dhe Bursiti: Inflamacioni i tendinave të shpatullave ose bursave mund të shkaktojë dhimbje. Këto kushte mund të ndodhin si rezultat i përdorimit të tepërt ose traumës.
 • Problemet e kyçeve të shpatullave: nyja e shpatullave mund të shkaktojë dhimbje për shkak të sëmundjeve të kyçeve si osteoartriti ose artriti reumatoid.
 • Problemet e qëndrimit: Qëndrimi i gabuar mund të kontribuojë në dhimbjen e shpatullave.
Trajtimi i dhimbjes së shpatullave

Trajtimi i dhimbjes së shpatullave mund të ndryshojë në varësi të shkakut dhe ashpërsisë së dhimbjes.

 • Medikamentet: Ilaçet kundër dhimbjeve, ilaçet anti-inflamatore ose relaksuesit e muskujve mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve të shpatullave.
 • Terapia fizike: Programet e terapisë fizike luajnë një rol të rëndësishëm në menaxhimin e dhimbjes së shpatullave. Këto programe janë krijuar për të forcuar muskujt e shpatullave, për të rritur fleksibilitetin dhe qëndrimin e duhur.
 • Injeksione: Mjeku juaj mund të rekomandojë injeksione steroide ose injeksione PRP (trombocite të pasuruara me plazmë) në zonën e shpatullave.
 • Ndërhyrja kirurgjikale: Në rastet që nuk i përgjigjen medikamenteve dhe trajtimeve të tjera, mund të merret në konsideratë operacioni i shpatullës.
 • Metodat alternative të trajtimit: Metodat alternative të trajtimit si akupunktura, joga ose terapi masazh mund të jenë efektive në lehtësimin e dhimbjeve të shpatullave për disa njerëz.

Si të parandaloni dhimbjet e shpatullave?

Ju mund të ndërmerrni hapat e mëposhtëm për të parandaluar dhimbjen e shpatullave: Forconi rregullisht muskujt e shpatullave dhe rrisni fleksibilitetin.  Mbani qëndrimin e duhur dhe ngrini objektet e rënda në mënyrë korrekte.  Përdorni teknikat e duhura dhe shmangni përdorimin e tepërt kur ushtroheni.

Trajtimi i dhimbjes së shpatullave është individual dhe mund të jetë i ndryshëm për çdo pacient.  Nëse keni dhimbje në shpatull, kontaktoni menjëherë konsulentin tonë shëndetësor për të mësuar opsionet e duhura të trajtimit dhe për të hapur dyert për një jetë të shëndetshme!

 

  International Patient Info Form

  How can we help you?

  × How can I help you?