Arnavutça Slider
Sëmundja e Artritit

ÇFARË ËSHTË SËMUNDJA E KALCIFIKIMIT? SI NDODH?


Osteoartriti është në thelb një sëmundje në të cilën kërci i kyçit është i shqetësuar dhe struktura e tij përkeqësohet, së bashku me kërcin, menisku i indeve lidhëse në nyje dhe struktura e kapsulës së kyçit përkeqësohen në mënyrë progresive me kalimin e viteve. Emri i tij mjekësor është Osteoarthritis.

Kur fillon procesi i artritit, pacientët tanë fillimisht përjetojnë simptoma të tilla si dhimbje kyçesh, ngurtësi dhe ngurtësi në nyje, ndonjëherë dhimbje në pushim dhe lodhje të hershme.

TE KUSH ËSHTË MË E ZAKONSHME ? CILËT NYJE PREKEN MË SHUMË?

Më së shumti e shohim te pacientet femra. Pacientët tanë aplikojnë më shpesh për vizitë te mjeku, veçanërisht pas moshës 50 vjeç dhe pas moshës 60 vjeç. Nyja që shohim më shumë është nyja e gjurit. Në praktikën tonë ambulatore, artriti më i shpeshtë që trajtojmë është artriti i gjurit, por hasim edhe artrit të ijeve dhe artrit shumë të shpeshtë në gishta, kyçet e kyçit të dorës, nyjet e shpatullave, klavikulës dhe shtyllës kurrizore.

ÇFARË ËSHTË KIRURGJIA E PROTEZËS SË ARTROPLASTIKËS?

Artroplastika është në fakt periudha në të cilën cilësia e jetës sonë ka rënë dhe standardet tona të jetesës janë ndikuar shumë në periudhën e fundit të kësaj sëmundjeje të artritit. Le të japim një shembull; Ne nuk jemi në gjendje të bëjmë pazar në treg ose të vizitojmë një fqinj që jeton në katin e dytë ose të tretë, por nuk mund të shkojmë atje. Do të shkojmë në treg me bashkëshortin dhe fëmijët, ose do të bëjmë një shëtitje në një resort pushimi, por nuk mund të ecim. Këto tregojnë se standardi ynë i jetesës ka rënë shumë. Sidomos nëse dhimbjet e natës kanë filluar dhe metodat alternative të trajtimit, trajtimet me ilaçe, trajtimet me injeksione, trajtimet kirurgjikale joprotetike dhe procedurat e debridimit artroskopik nuk kanë përfituar prej tyre, duhet të zëvendësohen sipërfaqet e kyçeve të pacientit. Gjatë ndërrimit të sipërfaqeve të kyçeve heqim pjesët e dëmtuara të kërcit natyral të kyçit dhe i mbulojmë me implante speciale prej metali. Me inserte të bëra nga materiali i quajtur polietileni, i cili do të shërbejë si funksion i atyre ligamenteve të meniskut, ne transformojmë shëndetin e kyçeve në një mënyrë që i sjell ato në standarde jetese pa dhimbje si në të kaluarën.

A ËSHTË NJË OPERACION I FRIKËS?

Në të kaluarën, artroplastika ishte shumë e gjakosur. Aplikimet e artroplastikës të kryera 20 vjet më parë dhe teknologjitë e implanteve që përdorëm ishin më të dobëta. Në ditët e sotme, teknologjitë e implanteve janë zhvilluar shumë. Mjetet e dorës dhe implantet që ne përdorim kanë avancuar shumë. Edhe teknika jonë kirurgjikale është përmirësuar shumë. Me trajtimet për ndalimin e hemorragjisë dhe metodat e trajtimit që do të kufizojnë dhe kontrollojnë dhimbjen që pacienti do të përjetojë pas operacionit, operacionet e artroplastikës nuk janë më operacione për t’u frikësuar. Ne kryejmë operacione duke përdorur anestezi rajonale dhe anestezi lokale në zonën e belit dhe mund t’i bëjmë pacientët të ngrihen menjëherë në këmbë ditën e operacionit. Ekzistojnë procedura të ndryshme trajtimi për artroplastikën në të gjitha kyçet.

PËR KE ËSHTË E PERSHTATSHME PROTEZA E GJURIT?

Fillimisht grupi i kalcifikimit që hasim më shumë janë pacientët e gjurit.Nëse cilësia e jetës së pacientit është ulur ndjeshëm pasi ka parë se sa të avancuara kanë ecur artroza dhe kalcifikimi duke parë filmin e kursit, në pacientët me kalcifikim intensiv të gjurit, veçanërisht dhimbje natën. , dhe ndërprerje në punën e përditshme, rekomandojmë kirurgjinë e gjurit për këtë grup pacientësh. Kirurgjia e protezës së gjurit është veçanërisht e rëndësishme për ne, pritshmëritë e pacientit janë shumë të rëndësishme, pacienti duhet të dëshirojë të arrijë standardet e tij të vjetra të jetesës, kështu që gjatë marrjes së vendimit është gjithashtu e rëndësishme se si do të jetojnë pritshmëritë e pacientit nga jeta.

CILAT JANË SHKRIMET E SUKSESIT NË KIRURGJINË E PROTEZËS SË KIPIT?

Koha mesatare kirurgjikale si për protezën e kofshës ashtu edhe për protezën e gjurit zgjat nga 40 deri në 60 minuta. Koha jonë mesatare nuk kalon një orë, përveç operacioneve shumë të vështira dhe të vështira. Sigurisht që pacientit i bëjmë një kontroll të shkurtër përpara operacionit. Pas vlerësimit të gjendjes së zemrës, mushkërive, veshkave dhe mëlçisë së pacientit, ne vendosim nëse mund ta operojmë pacientin në mënyrë të sigurt. Nëse kanë sëmundje metabolike, fillimisht përfundojmë trajtimin e tyre dhe më pas e përgatisim pacientin për operacion. Pas përgatitjes e çojmë në operacion. Koha që do të kalojë në sallën e operacionit është afërsisht 2 orë. Bëjmë operacionin dhe e çojmë në shërbim. Pacientët patjetër do të mobilizohen po atë mbrëmje. Kjo është një praktikë që rrit suksesin e operacionit.Njëkohësisht ekziston mundësia e problemeve me koagulimin e venave gjatë operacionit. Për të eliminuar këto mundësi, ne duhet të fillojmë të ndërmarrim veprime që herët në mënyrë që pacientët tanë të mund të shërohen më shpejt dhe të mbrojnë pacientët tanë kundër trombozës së venave. Kohëzgjatja mesatare e qëndrimit të pacientit është 2 netë. Qepjet hiqen pas 15 ditësh. Në muajin e parë ai është në formë më të mirë se para operacionit. Në muajin e tretë ka kaluar pothuajse plotësisht. Pra duhen tre muaj për shërim të plotë. Proteza që kemi përdorur për 20 vjet mund të mbijetojë pa pasur nevojë për zëvendësim. Artriti pas operacionit nuk do të përsëritet kurrë. Sepse të gjitha indet në nyje pastrohen.


Op. Dr. Abdullah Küçükalp
Specialist i Ortopedisë dhe Traumatologjisë

    International Patient Info Form

    How can we help you?

    × How can I help you?